Een rookmelder waarschuwt u zodra er rook wordt waargenomen zodat u snel actie kunt ondernemen.
Het is dus van levensbelang dat uw rookmelder goed werkt! Om een goede werking van uw rookmelder te garanderen, hebben wij een aantal tips voor u op een rij gezet.
• Blauwe stofhoes voor rookmelders
• Schoonmaken van uw melder
• Testen van uw melder
• Ongewenst alarm
• Lage batterijspanning of vervuiling
• Vervang tijdig uw rookmelder
Blauwe stofhoes voor rookmelders
Tot aan de oplevering van uw nieuwbouwwoning is de rookmelder beschermd tegen binnendringend bouwstof door middel van de bijgeleverde stofhoes. Bewaar deze stofhoes en maak er later gebruik van wanneer u de kamer stoffeert of als er andere (verbouwings)werkzaamheden plaatsvinden waarbij veel stof vrij komt. Vergeet de hoes niet te verwijderen zodra de klus geklaard is.
Hoe zorg ik dat mijn rookmelder het blijft doen?
Eigenlijk is dat heel simpel. Als u zich aan de volgende regels houdt, zorgen uw rookmelders voor maximale veiligheid.
1. Vervang elk jaar de batterijen
Veel rookmelders werken op batterijen. En die kunnen leeg raken. Het is moeilijk in te schatten hoe lang batterijen meegaan. Daarom is het goed uw batterijen regelmatig te controleren en vervangen. Wij adviseren om dat op een vast tijdstip in het jaar te doen. Anders vergeet u het. De overgang van de zomertijd naar de wintertijd of van de wintertijd naar de zomertijd biedt daarvoor het goede ankerpunt in de tijd.
Daarom: Zomer- of wintertijd voorbij, tijd voor een nieuwe batterij in uw rookmelder(s)
2. Maak uw rookmelder regelmatig schoon
Stof en vuil kunnen de werking van de rookmelder verminderen. Dus stof uw rookmelder regelmatig af, of gebruik de stofzuiger om de rookmelder schoon te houden. Zuig de gaten waar de rook doorheen moet komen en de zijkanten van de melder schoon. U kunt de melder wanneer nodig ook met een iets vochtige doek afnemen.
3. Test uw rookmelder regelmatig
Dit doet u door op de testknop te drukken en deze even vast te houden. Test nooit met open vuur! Als u het alarm niet hoort, controleer dan of de batterij goed is aangesloten en vervang de batterij wanneer deze leeg is.
Tip 1:
Als de batterij aan vervanging toe is geeft het apparaat dit vanzelf aan door regelmatig, minimaal 30 dagen lang, af en toe een klein piepje te laten horen. U weet dan dat u meteen de batterijen moet vervangen.
Tip 2:
Een rookmelder moet 10 jaar meegaan. Net zoals elk ander elektrisch apparaat 'slijten' rookmelders. Controleer bij aankoop of de productiedatum en/of vervangdatum er op staat. Zo niet, dan kunt u het beste de aankoopdatum met een stift aan de onderkant van uw rookmelder zetten. Dan weet u ongeveer wanneer hij aan vervanging toe is. Controleer bij elke batterijvervanging of dit al nodig is.
Wat doe ik met mijn oude rookmelder
Is je rookmelder aan vervanging toe? Gooi hem dan vooral niet bij het restafval, maar breng hem naar het containerpark. Bepaalde onderdelen kunnen immers gerecycleerd worden.
Bekijk de instructievideo hoe u uw melder goed onderhoudt. Heeft u vragen of wilt u meer weten? Neem dan contact met ons op!